Contacteer ons
"Wist je dat de kans om definitief van het roken verlost te raken kan verdubbelen door gebruik te maken van hulpmiddelen en ondersteuning?"

Contacteer ons


Tabakoloog Ellen Vandamme
Kwadeplasstraat 36
8020 Oostkamp
Tel.: 0495/12 91 89

Uw tabakoloog

Wie is de tabakoloog of rookstopbegeleider?

Een tabakoloog of rookstopbegeleider is een deskundige die mensen van hun rookverslaving afhelpt.

Om erkend tabakoloog te zijn moet je een interuniversitaire permanente vorming volgen georganiseerd door de Vlaamse Vereniging voor Respiratoire Gezondheidszorg en Tuberculosebestrijding (VRGT) in samenwerking met de Stichting tegen Kanker.

Wanneer raadpleegt u een tabakoloog of rookstopbegeleider?

Vaak is de wil om te stoppen niet voldoende om effectief tot een rookstop te komen. Ondanks je eigen motivatie kan je hulp van buitenaf nodig hebben.

Een tabakoloog kan je die hulp bieden door samen een rookstopprogramma ,al dan niet met ondersteuning van medicatie of nicotinesubstitutie, op te stellen.

Hoe werkt een tabakoloog?

In een eerste gesprek zal de tabakoloog beoordelen hoe verslaafd je lichamelijk, psychologisch en gedragsmatig bent. Daarna zal hij alle mogelijke manieren om van je verslaving af te raken, op een rijtje zetten.

In de volgende gesprekken werk je samen met de tabakoloog een persoonlijke strategie uit om te ontwennen. Daarna is het zijn rol om naar je te luisteren en je te steunen. Samen met jou werkt de tabakoloog aan je motivaties: hij probeert je gemotiveerdheid te versterken, maar je blijft wel altijd je eigen tempo volgen.

Die begeleiding duurt meestal een paar maanden.

Goed om te weten:
Je ziekenfonds voorziet elke twee jaar in een terugbetaling voor 8 consultaties bij een erkende tabakoloog.